ZDROWE SOKI

 

                                                       Jak zrobić dobry sok warzywno – owocowy?
Odpowiedzi na to pytanie poszukiwali uczniowie i wychowankowie naszego Ośrodka w środowe przedpołudnie. Zastosowany przez nich przepis na sok zawiera następujące składniki niezbędne do jego przygotowania:
- kilkoro uczniów SOSW
- stos marchewek i jabłek
- przedpołudnie spędzone w szkolnej kuchni.Do poszukiwań dobrego przepisu zmobilizował uczniów Międzynarodowy Dzień Soku, który obchodzony jest 30 maja każdego roku. Nawiązując do tego dnia Samorząd Uczniowski i Młodzieżowa Rada Grup Wychowawczych zorganizowały podczas środowego obiadu degustację soków owocowo – warzywnych. Napoje przygotowywane były w szkolnej kuchni od samego rana przy udziale uczniów różnych klas. Dzięki akcji nasi wychowankowie mieli możliwość kolejny raz poczuć smak własnoręcznie przygotowywanych soków oraz ćwiczyć przydatne w codziennym życiu czynności związane z pracą w kuchni. Efektem pracy uczniów był zdrowy – bez konserwantów i cukru – pyszny, gęsty sok, który szybko zniknął z kubeczków.

2015 06 03 009

2015 06 03 011