SPP w Kalwarii Zebrzydowskiej

Do trzyletniej Szkoły Przysposabiającej do Pracy przyjmowani są absolwenci gimnazjum specjalnego oraz absolwenci masowych gimnazjów realizujących program szkoły specjalnej dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu umiarkowanym lub znacznym oraz dla uczniów z niepełnosprawnościami sprzężonymi , których ukończenie umożliwia uzyskanie świadectwa potwierdzającego przysposobienie do pracy.

   DSC01499

DSC01670   DSC01674

DSC01666   DSC01667

DSC01645  DSC01656

 

Rok 2017/2018

SOAY2464

HNKZ5547

IMG 6529

IMG 6536 IMG 6526

IMG 5438 IMG 5442

IMG 5439 IMG 5440

IMG 5492

IMG 5490 IMG 5491

IMG 5493 IMG 5494

IMG 5495 IMG 5496

 

Rok 2016/2017

WYCIECZKA DO FABRYKI CUKIERKÓW

W dniu 16 lutego 2017r  nasza klasa I/III b PDP wraz z wychowawcą p. A. Kurpiel i p. R. Kruźlak odwiedziła najmniejszą na Świecie Fabrykę Cukierków w Krakowie.
Łakocie produkowane są ręcznie na bazie technologii zaczerpnięte z XVII i XVIII z naturalnych barwników.
W krainie słodyczy uczestniczyliśmy w pokazie od początku do końca jak powstają cukierki i sami mieliśmy możliwość wykonania lizaka według własnej inwencji . Mogliśmy poczuć aromat unoszący się podczas produkcji i oczywiście skosztować jeszcze ciepłego cukierka. Na koniec każdy uczestnik dostał słodki podarunek w formie paczki cukierków aby zachować w pamięci ten niepowtarzalny smak łakoci.

A. Kurpiel

IMG 0384

IMG 0357 IMG 0359

IMG 0375 IMG 0372

 

Rok 2014/2015

WYCIECZKA DO PIEKARNI W LANCKORONIE.

W dniu 12 maja 2015r uczniowie z wychowawcą klas I/ II/ III Przyspasabiających do pracy, wybrali się na pieszą wycieczkę do piekarni w pobliskiej Lanckoronie. Wraz z nami w wycieczce uczestniczyła Pani Dyrektor mgr Małgorzata Pasternak . Uczestnicy wycieczki mieli okazję podziwiać piękno pobliskiej oklicy.

Po dotarciu do Lanckorony, udaliśmy się do celu naszej wycieczki - piekarni.

Na wstępie właściciel Pan Rafał Siwek, przedstawił w skrócie historię swojej piekarni sięgającą do 1925 roku. Zapoznał nas z wyglądem pomieszczeń oraz ich przeznaczeniem.

Po czym wszyscy z zainteresowaniem podziwiali pracę piekarza,obserwując kolejne etapy powstawania pieczywa.Uczniowie mieli możliwość współuczestniczenia w produkcji pieczywa, a następnie w degustacji.

Wszystkie wypieki, które powstały w czasie naszej wizyty były bardzo smaczne. Wykonane w sposób tradycyjny, zapewniają niepowtarzalny smak.

Jeszcze raz składamy podziękowania na ręce właściciela piekarni, za okazaną nam gościnność i miłą domową atmosferę.

IMG 10231   IMG 10391